ked. aug 16th, 2022

Miért annyi az annyi?

A lemez árakat sok minden befolyásolja, itt egy „beszélgetést ösztönző“ (régies módon vitaindító) írás róla. Azonban egy új dimenziót is érdemes beemelni: még hozzá a co-vid hatásait az üzletmenetre. Ez főleg a kis kiadók és az egyéni (saját) kiadásokat érinti, hiszen a nagyok itt is előnybe kerülnek.

Hosszabb határidők – késik a lemez

Míg 2015 -ben a kis “független” kiadók egy – egy lemezt nagyjából 3-4 hónap alatt meg tudtak jelentetni, addig ez az idő mára jelentősen emelkedett. Annak idején a tesztnyomás egy hónapon belül megérkezett a lemezgyárból, és 3-4 hét alatt már akár a végtermék is elkészült. Ma ez az idő jelentősen emelkedett. Mi ennek az oka? Az egyre növekvő kereslet egy nagyon fontos dimenzió. A fekete lemezeket ismét egyre több ember fedezi fel magának, ma már hazánkban akár a Mediamarktban is vehetünk szuper megjelenéseket vinylen is.

A co-vid alatti korlátozásoknak (is) köszönhetően, a zenekedvelők koncertjegyek helyett hanghordozókra költöttek inkább, és ezek közül is a legősibb formátum a legkedveltebb. 2020-ban világszinten a lemezeladások az előző évihez képest 20 %-al nőttek, 2021-ben pedig a Brit Lemezkiadók Társasága szerint a vinyl-eladások száma – 1987 óta először – meghaladta a cd lemezekét.

Sok az eszkimó – kevés a fóka

Azt tudni kell, hogy jelenleg a világon nagyjából 100 lemezgyár működik, amely a szakértők szerint csak az egyre növekvő kereslet felét tudja sikeresen kielégíteni. Ebben az évben világszerte 160 millió kiadványt értékesítettek, ez közelíti az 1998 -as év 200 milliós darabszámát. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy még karácsony előtt állunk, ez a szám elég magas.

Az igények növekedése, valamint az egyre növekvő példányszám akár azt is jelenthetné, hogy a lemezek ára csökken. Talán ez így lenne, de Texas-ban 2021 februárjában a PVC nyersanyagot előállító gyárakban az extrém hideg miatt kevesebb alapanyag készült. Ehhez jön hozzá az úgy nevezett „Amazon hatás“, ami a borítók alapanyagának árát emelte meg, egyes híradások szerint akár 1000 %-al is. Ez nyilván egy – egy borító esetén 10-20%-os növekedést is jelent. Ezzel együtt a probléma a szállítás esetén is jelentkezik, hiszen a kartondobozok ára is nőtt. Illetve ha az Egyesült Királyságból rendelünk ehhez még hozzáadhatjuk a vámot is, amit nem csak a lemez értékére fizetünk ki, hanem bizony a szállítási költséget is beleszámítják.

Változások az árak terén

Ezek az áremelkedések leginkább a független/kis kiadókat sújtják, hiszen ezeket a költségeket a nagy cégek könnyebben kigazdálkodják és hatékonyabban építik be (vagy nem) a végtermékbe. A másik probléma, hogy az indie-k sokkal kevesebb példányszámban rendelnek egy – egy megjelenésből, ami eleve drágábbá teszi a termelést. Így a lemezgyárak szívesebben elégítik ki a nagyok igényeit, hiszen a nagyobb példányszám gazdaságosabb műkődést jelent számukra. A kicsik így a várólista végére kerülnek, megkeserítve a hazai reggae, punk és akár a magyar hip-hop lemezvásárlók életét is. Ezt talán már jól jelzi, hogy a Killakikitt Ne Szarakodj! dupla lemez megjelenését a Goonsgear-nél december 17-ére ígérik. Persze ez lehet üzleti fogás is, hogy karácsonyra érjen ide a hanghordozó. Az előrendelés már elindult, és valószínűleg el is fog fogyni a kult lemez.

Mennyi az annyi?

Az egyik legnagyobb német lemezgyárban augusztusban egy dupla példány előállításának költsége nagyjából 6200 Ft-ba kerül. Mire megjelenik, az ára nagyjából a 15.000 Ft -ot közelíti. A kiadók attól félnek, hogy így az új, ismeretlen előadók debüt albumai kevésbé lesznek lemezen kelendőek. Persze ennek a kivédésére is van megoldás. A digitális megjelenés alatt felépített kampány során lehet szondáztatni a potenciális vásárlókat, hogy vajon értékelik – e az adott megjelenést annyira, hogy abból vinyl készüljön. Vagy, a már bejáratott előadók, bejáratott lemezeit kell kiadni. Ugye Magyarországon ez a gyakorlat látszódott eddig is kibontakozni.

A magyar helyzet

Mi jellemzi a magyar megjelenéseket, vagy éppen a hazánkba eljutó fekete lemezek piacát? Ma itthon számos független (vagy alternatív – a szó eltérő jelentésében) kiadó létezik, a vinyl kiadványok nagy része az eleve kisebb közönséget megcélzó zenei stílusokban érhető tetten. A saját profilomba vágó kiadványok (hip-hop/punk-hc/reggae) terén, a következőket lehet megfigyelni:

A Budapest Vinyl 5 év alatt 36 kiadványt adott ki (ebben benne vannak a tesztpressek is) jellemzően már ismert előadók best of válogatásai (pl. Busa Pista, vagy a Mango féle Hungarian Hip-Hop History) vagy olyan klasszikus nagy albumok, mint az Anima Soundsystem Shalom lemezének újrakiadása. Bárki bármit mondjon, remélhetőleg még jó néhány évet ünnepelhet a Budapest Vinyl, az Afro-Soul Sound és a Dis-KO-Sound magyar gyűjteményének fontos darabjait adták a lemeztáskába.

Anima Sound System lemez borító

A másik független kiadó, a Trottel Records főleg punk/hardcore albumokat ad ki. Ezek száma 30 kiadványt közelíti, itt még inkább igaz, hogy ezek a lemezek már kultuszszintre emelkedett cuccok újrakiadásai, illetve egy-két újabb kiadvány, mint Bobafett albuma. Ezen kívül még érdemes megemlíteni a Pajtás Daloljunk sorozatot, amely a kiadó születésnapjára készült el.

Bobafett lemez borító

Az árak mindkét kiadónál aránylag kedvezők: nagyjából 5000 – 9500 Ft között változnak, ha még lehet kapni egyáltalán.

Magyarországon ezentúl pedig a zenekarok saját megjelenéseit érdemes megemlítenünk. Ez főleg hip-hop/punk és némileg a reggae zenekarok sajátja. A hip-hop előadók szintén a biztonságra mennek: ezek a lemezek legtöbbször a Qrates rendszerű forrásteremtéssel kerülnek „zúzóba“. Így készültek az AKPH újrakiadások valamint Said új lemeze, vagy az NKS albuma. Itt már érezhető a piac hatása, hiszen ezek általában 35 euroból kerültek a zenekedvelők polcaira.

Ki lesz a “nagy győztes”?

Joggal merül fel a kérdés: ki lesz a nagy győztese, ha esetleg a vinyl már nem lesz megfizethető? Jelenleg az látható, hogy a kazetták részesedése egyre emelkedik. Akik úgy gondolják, hogy a magnó-kazetta komolytalan dolog, azok kússzanak fel a discogs-ra, és nézzenek utána. Mivel kevés maradt meg ebből formátumból, így az ára még egy kommerszebb darabnak is néha borsosabb, mint ugyanazon kiadvány lemez megfelelőjének. Szóval érdemes figyelgetni a piacokat világszerte, mert lehet, hogy az egyik legnagyobb befektetést tartjuk a kezünkben. Egyébként hazánkban a használt kazetta ára még nincs az egekben, főleg popkiadványok terén. Itt is igaz a tétel, hogy a példányszám nagyban befolyásolja az árat, és így az értéket is. A magyar hip-hop/reggae/punk/hc előadók kazijai 1000 Ft-tól indulnak és nagyjából 5000 Ft a plafon. A külföldi nagyobb példányszámban kiadott darabok pedig 500 – 1500 Ft-ért cserélnek gazdát. De mi a helyzet a legújabb megjelenésekkel?

A Leukémia klasszikusának újrakiadása a Drinkin' Beer In Bandana Records gondozásában lemez

A D.I.Y. kazetta a jövő?

A kazetták előállításának költsége jelentősen kisebb, mint a lemezeké. Általánosságban elmondható, hogy 20 db kb. 40.000 Ft – ból jön ki, ehhez jön még a szállítás. Az egységár 1200 – 1600 Ft között változik a kiadó számára (ha csak nem maga készíti el teljesen).

Érdekes módon nálunk főleg a punk szcéna fedezi fel magának ismét (bár ebben a közegben el sem tűnt teljesen) a formátumot. A Drinking Beer In Bandana Records kiadó punk/hc/trash kiadványai nagy kedvenceim kazettán is. Ők igazi D.I.Y. rendszerben maguk készítik a kazikat . Ahogy Szilágyi Béla, a kiadó egyszemélyes lelke elmondta lejátszási időre vágatja meg kazettákat. Majd két Tascam T3000 -es magnódeckkel, amit kifejezetten kazetta másolásra fejlesztettek, legyártja a gyönyörűségeket. A dizájn és minden egyéb munka saját kézben marad. Mivel saját készítés, így csak 1000 Ft/db az önköltség, és 1500 Ft-ért tudjátok megvenni. (a dupla 2500)

Fennállásuk óta 62 kiadványt dobtak a piacra, ebből 28 kazi, de ne feledjük a lemez választékot és cd-ket sem, mert minden igényt ki kell elégíteni. Üzletfilozófiájuk szerint ezek nagy része teljesen új megjelenés, csak néhány örökzöld darab újrakiadását látták szükségesnek. Bár ezek is inkább a mostanság megjelent vinylek kazi újragondolásai. Így lehet neked is AMD Ne Vonulj Be! Vagy éppen Tizedes Meg A Többiek dupla kazettád. Már csak a boomboxot, vagy a decket kell beszerezned.

Tizedes meg a többiek kazetta borító lemez

Források: A cikk megírásához az ötletet adta… Ezen kívül még sokat segítettek a kiadók honlapjai, facebook oldalai. Külön nagy köszönet a Drinkin’ Beer In Bandana Records – nak. A fotókat szintén a kiadók oldalairól válogattam, vagy a saját gyűjtemény darabjait használtam.