csü. máj 26th, 2022

Lemezlovas projektek

A lemezlovas projektek beindítását neveltetésemnek köszönhetem. Zene iránt való érdeklődésemet szüleimtől örökölhettem. Azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek az otthonában a zenehallgatás mindennapi tevékenységek közé tartozott. A rádió állandóan szólt a háttérben, illetve a hanglemezek és magnókazetták ott sorakoztak a polcokon. LGT, Koncz Zsuzsa, Halász Judit, Omega voltak a szüleim nagy kedvencei. Bátyjám a klasszikus rockért rajongott ekkor: Rolling Stones, Hobo Blues Band minden mennyiségben. A nővérem pedig mindenevő volt, de főleg a ’80-as évek disco világa mozgatta meg.

A tudatos zenehallgató és zenegyűjtő

Ez a zenei sokféleség nagyjából 10 éves korom körül kezdett el egy tudatos zenehallgatóvá átalakítani. A Music Television elérhetőségével a kábel tv rendszer bevezetése után, mint kortársaim nagy részét a YO! MTV RAPS műsora engem is elbővült. Barátaim nagy része ekkor a sok külföldi rap zene mellett egyre több úgy nevezett underground hip-hop muzsikát is hallgatott. Elkezdődött a kazetta másolás korszaka. Jártuk a helyi lemezboltokat (a saját kedvencem a Pop Sárkány volt Tatán) és mivel pénzünk nem volt a műsoros kazettákra, így kisebb összegekért felmásoltattuk magunknak cd-ről vagy vinylről. Az első műsoros kazettám még mindig a megtalálható az Afro-Soul Sound lemeztáskájában: Shabba Ranks – Rough & Ready Vol. 1. című albuma, rajta a Mr. Loverman-nel.

Lemezlovas és zenei újságírói vénám kiteljesedését pedig a gimi iskolarádió szerkesztésének köszönhetem.

A kazettát felváltja a cd

Talán nem meglepő módon, az igazi gyűjtőszenvedély az első saját fizetésem beérkezésével indult útjára. A kazettákat csak nagyon lassan váltotta fel a cd iránti lelkesedés. Időközben a hip-hop mellett egyre több hazai punk, hardcore zenekart is megismertem. Az ő zenéjük gyűjtése rögös úton vezetett a Dis-KO-Sound megalapításához néhány évtizeddel később.

“Én a lemezlovas”

Zenegyűjteményem nagy részét (kb. 40%) adja a cd formátum. Azonban mi teszi a lemezlovast azzá ami? A bakelit lemez, vagyis helyesebben a vinyl. A hanglemez gyűjtése nem nevezhető olcsó hobbinak, ettől függetlenül elmondható, hogy gyűjteményem nagyobbik része ma már vinyl-ből áll. Ez köszönhető annak, hogy az Afro-Soul Sound zenei kínálatának nagy részét kitevő reggae és hip-hop zene világának legfontosabb formátuma a vinyl.

Lemezlovas karrierem kezdetei az iskolarádió szerkesztéséhez nyúlnak vissza, azonban a mai napig fel tudom idézni azt a 3+1 nagyon fontos pillanatot, amely nélkül ma nem lennék itt.

Az első általam szervezett buli dátuma 2004.04.30. Első Győri Ska Mulatság dátuma. Itt még kezdetleges technikával húztuk el a táncolók nótáját. Alig egy évvel később már Körtvélyesi András barátom engedélyével a Műcsarnok Kávéházában pörgethettema kedvenceimet egy profi cuccon. A harmadik, talán legfontosabb momentum az általam szervezett, az országban először megrendezésre került Adj Esélyt A Reggae-vel Jótékonysági Sound System volt 2005. 10.31.-én.

lemezlovas

A plusz egy pedig nem más, mint az első saját lemezlovas csapat megalapítása, pontosan 15 évvel ezelőtt egy áprilisi napon. Az Afro-Soul Sound-dal azóta hazánk legfontosabb klubjaiban már mind játszottunk, rendszeres fellépői vagyunk a Ladánybene 27 által szervezett Reggae Camp-nek. Sikereinket lehetne hosszan sorolni, a lényeg azonban a zene szeretete.

A zene szeretete, amely az évek folyamán csak a hanghordozó-gyűjtemény stílusainak eklektikáját növelte. Amely elvezetett újabb zenei projektekhez. Az Afro-Soul Sound mellett a retro zene szerelmeseinek ajánlom figyelmébe a JóHangulatSound-ot, a rapcore/hardcore/punk/ska kedvelők igényeit pedig a már említett Dis-KO-Sound hívatott kielégíteni.