pén. máj 27th, 2022

Lemeztáska

Kíváncsi vagy mi van a három zenei projektünk lemeztáskájában? Itt majd bele leshetsz a hanghordozó boszorkánykonyhánk legérdekesebbjeibe. Legyen szó karibi, jazz, hip-hop, punk, hardcore, rapcore, vagy éppen retro muzsikáról, vinylről, cd-ről, kaziról, megmutatjuk. Ha pedig már tűkön ülsz, akkor csemegézhetsz a Discogs oldalunkon.


De La Soul – 3 Feet High And Rising (reissue 2cd)

A Native Tongues család tagjai közül egyértelműen a De La Soul formáció a legismertebb, bemutatkozó albumuk a hippis külsőségek ellenére nagyot üt, funky-s, jazz-es alapok, conscious szövegek és legalább 4 slágerlistát megjárt dal. Bár a srácok szerint a 3 a mágikus szám, de a szem is tudja, hogy a haver mondja ne menj! Akárhogy is ez a lemez már olyan klasszikus, hogy talán csak a következő albumuk tudta überelni. Az enyém egy újranyomás, méghozzá egy dupla disc. A második lemezen pedig főleg remixek, 12″ verziók kaptak helyet.
LOTEK HI-FI – Mixed Blessings (promo) Ezúttal egy promo cd-t hoztam, és egy olyan kiadványt, ami visszaadja, hogy az Afro-Soul Sound mit is képvisel igazán. Lotek albumán patika mérlegen mérik a hip-hop/reggae/ragga/dub és még a jazz összetevőket is. Igazi olvasztótégely, éppen úgy, mint maga Nagy – Britannia. Nem is meglepő, hogy ez a fajta fúziós muzsika a Big Dada Records-nál jelent meg. A lemez megjelenése évében nyerte meg Lotek a BBC egyik rangos díját Urban kategóriában. A reggae-t Earl J. és Sandra Melody szállítja és igazán jól egészítik ki a brit MC flowját. Egyébként Lotek rappelési technikája egy kicsit a Ward 21-ra emlékeztet. Igazából nehéz bármit kiemelni, mert úgy egyben van ahogy kell. Tizenöt számon át utazás az urban zene fúziós világába. Azért a Slowburn zenei témája a hegedűvel, nagyon megfogja a hallójáratokat. Érdekes módon, ha ellátogatunk Wayne Lotek oldalára ott nem találunk arra utalást, hogy valamikor mc-zett (maximum a három feltett interjúban), manapság az oldal alapján zenéket kever és masterel, valamint producer/beatmakerként tevékenykedik. Fel is tett egy csomó beatet, és tulajdonképpen jó árban meg is vásárolhatjuk a munkáit. Ha nem teljesen akarjuk “kisajátítani” a számunkhoz az instrut, akkor már 30 fontért (kb. 12.000 Ft) megkaphatjuk az áhított beatet, ha teljes jogot szeretnénk formálni az alapra, akkor 100 fontot kell legombolnunk (ez egy kicsit több, mint 41 000 Ft). Nyilván egy kezdő magyar MC-nek nem Wayne Lotek alapokkal lesz tele a debut albuma, de a minőségi beat elérhető távolságba került úgy érzem. Persze hozzátehetjük, hogy hazánk azért nem áll rosszul beatmakerek terén.
Sly & Robbie presents (Various Artists) – Hail Up The Taxi 1996 – ban kiadott válogatás reggae cd. A reggae értelemben vett drum & bass producer duó egyik legjobb válogatás albumát Sis adta nekem. A lemezen jól megfér a modern reggae több válfaja:. Modern roots/conscious ragga (Prezident Brown – People Listen) vagy éppen poposabbra sikeredett dancehall sláger (Red Dragon – Compliment On Your Kiss). Imádom ahogy Beenie Man két Bob Marley dal feldolgozásával is szerepel a lemezen. A gyengém, amikor amúgy dancehall deejay-k roots vagy cultural reggae-hez nyúlnak. A legtöbb esetben jól sül el a dolog! A Crazy Baldhead Lucianoval ebben az előadásmódban is himnusz, a No Mama No Cry egy hosszú refrénes bevezető után azért kibontakozik, bár nem éri el – szerintem – az előzőekben említett dal színvonalát. A cd második, harmadik, negyedik dala a Taxi boops riddim értelmezése, tuti, hogy majd még hallhatjátok valamelyik Sebő egyvelegben. Egyébként ugyanilyen visszatérő motívum a Queen Majesty riddim, amiket hallva felelevenedtek a 2000-es évek El Bandy-s mixtape-jei. Ott hallottam ezeket a riddimeket és igen Yami Bolo Love My Woman-je még mindig megmelengeti a lelkem. Red Dragon szintén két dallal a lemezen, de nem ezek azok a dalok, amelyekért imádjuk. Mykal Rose egy elszállósabb modern dub-os dancehall riddimet kapott a One A We, Two A We című trackben.

Empress Ayeola – Isat Innat Fire Mama debüt albuma, emlékszem mikor a kezembe nyomták egy hajléktalan konferencián Londonban, hogy öreg ezt hallgasd meg! Néhány hónap múlva már egy füsttel teli konyhában ültem Empress-nél, és arról tárgyaltunk, hogy ki legyen a backing zenekara a pesti koncertjén. A lemez meg magáért beszél: UK modern roots a javából, nincs sallang, jobbnál jobb dalok egymás után. A kedvenceimből (Jah Jah Love, Take Care Of The Children és a Warring) készültek is dubplate/speciálok. Mondanivalójában természetesen a rasta hitvilág köszön vissza, úgy mint Jah tisztelete, egyenjogúság, miközben a mai világ problémáit is boncolgotja a többszörös nagymama. Egyébként a zene a családban maradt, lánya, sikeres pszichológiai diplomája után Arielle néven r&b énekesnői babérokra tör.