ked. aug 16th, 2022

Reggae Délegyházán – távol Babilontól

Simmer Down. Reggae. Tópart. Nyugalom. Dübörgő basszusra kap a hal. A dub az új punk. Ha csak ennyit írnék erről a szuper kis eseményről, akkor a hozzáértő már tudná is, miről van szó. A nem hozzáértők pedig menjenek fel az internetre. Komolyra fordítva a szót: Ismét itt az idő! Lipi Brown csatába szólítja a reggae és dub muzsika elkötelezett híveit, hogy még a nap utolsó sugarait kihasználva összeüljünk Délegyházán. Távol Babilontól.

Simmer Down – Reggae összejövetel máshogy

A Simmer Down története emlékeim szerint 2011 – ig nyúlnak vissza. Ekkor szólt Lipi nekem, hogy van egy jó kis hely, a Tavirózsa Kemping Délegyházán, ahol a méltán híres SKaland táborok merőben új folytatása indul. Ez egy igazi családias helyszín, távol a nagy és kisváros zajától. Jó fej pultosokkal, és a hozzátartozó ebekkel, tóparttal, meg különben is a dubra még a halak is jobban kapnak. Mi kell még? – kérdezte anno, a punkból avanzsált dublázadó.

Simmer Down – ahol barátságok főnek az üstben

Igazából a jó társaság – hangzott 10 éve a válaszom. Tulajdonképpen be is jött. Az Afro-Soul Sound mindig is az élményről, a barátságról szólt, így nem volt kérdés, hogy Lipi hívására bepakoltam a lemeztáskát és elindultam 10 éve. Azóta, amikor csak tehetem ott vagyok, mert 10 éve barátságok kötettek a kempingben, a rotyogó halászlé, vagy éppen paprikás krumpli mellett.

Emlékszem, mikor megérkeztem csak egy srác ült a molón, lógatta a lábát és bámulta a sima víztükröt. Kora délután volt már, rajtunk meg a tulajokon kívül még egy lélek sem kóborolt arra. Kérdésemre, hogy csatlakozhatom – e természetesen jött a válasz: Persze. Egyébként Richie vagyok. Hamar kiderült, hogy még új számára a reggae. A társaság és a nyugalom miatt jött. Éppen úgy, mint én, kiszakadni a mókuskerékből. Miután én is bemutatkoztam jót beszélgettünk, és mondhatom, hogy barátságunk azóta is töretlen.

Simmer Down – a tehetségek bemutatkozása

Még egy személyes történettel anekdotázok. Igazából az Afro – Soul Sound szakmailag is sokat köszönhet a Simmer Down-nak. Richie-vel 2011 nyarán találkoztam, abban az évben két kiadást is megért a tábor. (utána is jellemző lett ez a kettős időpont), a második alkalommal pedig úgy hozta a sors, hogy egy 14 éves sráccal osztott be Lipi, hogy egymást váltjuk a lemezjátszóknál. Aki ismer tudja, hogy ha tehetem, akkor meghallgatom a társakat, szeretek új embereket megismerni. 10 éve meg ez különösen így volt. Mivel úgy sem tudtam aludni felkerekedtem a fűtött faházból és elindultam a basszusok irányába.

Úgy 11 óra körül lehetett, Lipi szerintem éppen a csónakban lengette a pecabotot, az ifjúság meg már lázasan ismerkedett a hangtechnikával. Junior Nabu élete első fellépésére készült. A szokásos bemutatkozó kör után bele – bele kukkantottam a lemeztáskájába, és elképedve láttam, hogy ez a titán komolyan gondolja. Nem is volt kérdés: elugrottam a saját lemezekért, és indulhatott a back2back juggling, szigorúan vinyl-ről. Hajnali négyig bírtuk, utána talán Lipi is kikászálódott a partra, egyből a DJ – pultba. Nabu-t pedig azon nyomban felkértem, hogy csatlakozzon az Afro-Soul Sound-hoz, mert pont egy ilyen fiatal kell nekünk, vérfrissítésnek. Ez annyira jól sikerült, hogy tulajdonképpen 2012 – 2014 között ő volt az, aki nagyrészt vitte a sound nevét a különböző pesti bulikon. Rajta kívül még megannyi tehetséges reggae lemezlovasnak adott bemutatkozási lehetőséget a Simmer Down. Aki magára ismer tegye fel a kezét! Szóval idén is Simmer Down, ha jól számolom jubileumi!

Jubileumi Simmer Down

Mire számíthattok, ha eljöttök október 22 – 24 között a Simmer Down-ra? Reggae és dub muzsikára, szigorúan vinyl-ről, meg kazettáról. Igen-igen jól olvastátok! Kazettáról! Egy másik, az Afro-Soul Sound kötelékét erősítő selector, Puli vezette be a hazai reggae világába a kazettákról való zeneválogatást. Na ezt most élőben is megnézheti, aki eljön. Rajta kívül még lesznek páran az tuti, a line up még mindig alakul: Riger Jani, Dart Wada, Timo&Rob, Wackablack, Fluffy Power Analog, Tropical Florence és természetesen Lipi Brown! A jó társaság, a családi hangulat pedig garantált! A legjobb a dologban, hogy a belépő árát tartalmazza a szállásdíj, amely 4900 Ft (idegenforgalmi adóval együtt). Ha pedig nem szeretnél ott aludni, akkor napijegy 2000 Ft. Szóval hajrá, foglalás indul!