csü. máj 26th, 2022

Újságírás/tartalomgyártás

Szabadúszó újságíróként 16 év tapasztalatát felhasználva az alábbi témákban vagyok jártas:

szociális és társadalmi témák

közéleti témák

kulturális és közművelődési témák

szubkultúrák: a reggae, hip-hop, punk/hardcore kultúra és társadalmi vetületei

Zenei újságírás

Zenével foglalkozó cikkeimet, lemezajánlóimat 2001 óta közölte két internetes, a magyar reggae élet meghatározó honlapja: a dancehall.hu és a dreadslukk.hu

2006 – tól kezdve megszűnéséig Sebő néven az előbb említett www.dreadslukk.hu főszerkesztő-írója voltam. Az oldalnak szerencsére sikerült egy archív változatát megőrizni az utókornak.

Ezt követően, 2006 – 2012 között, inkább a rádiós és internetes audió tevékenységek területén használtam megszerzett tapasztalataimat.

2012 – től kezdve ismét visszatértem az írott tartalmakhoz. Különböző internetes webzine cikkírójaként és olvasószerkesztőjeként: többek között a www.rootsrockers.hu , amely az idők folyamán átalakult www.rudetown.hu – vá. Az ott megjelent cikkek közül talán a legnagyobb elérést a reggae zene történetével foglalkozó , illetve a Bob Marley életét felölelő sorozatok érték el.

E mellett a német www.rockingsteady.de oldalnak is készítettem interjúkat és egyéb zenei tartalmú cikkeket angol nyelven. Sajnos az utóbbi fórum már megszűnt, így ezek az anyagaim eltűntek az internetes térből.

A reggae zenéről megjelenő írások azóta is nagy sikernek örvendenek a stílus iránt érdeklődők körében, nyugodtan nevezhetjük őket hiánypótló információknak.

A jamaicai zene stílusok és a hozzá kapcsolodó kulturális témákról ezentúl is írok majd ezen az oldalon, és nem csak lemezajánlókat.

Zenei tartalomgyártás

A cikksorozatok mellett az utóbbi egy-két évben a létrehozott lemezlovas projektek számára a facebookon saját oldalakat állítottam fel. Az Afro-Soul Sound, a JóHangulatSound és a Dis-KO-Sound közösségi média oldalakon most már egy éve jelentkezem rendszeresen a #mindennapilemezem elnevezésű kampányommal.

Kulturális újságírás/tartalmak

Természetesen a kulturális témájú cikkek sem hiányoznak repertoáromból. 2011-ben létrehoztam egy blogot, ahová saját költeményeim, slamjeim illetve verseim kerülnek fel, vagy éppen egy cikk a magyar slam történetéről.

Közművelődési szakemberként sem felejtettem el az újságírás fontosságát. Számos cikket és egyéb tartalmat készítettem.

Ezek közül talán a legfontosabb a retro témájú kiállítás a bábolnai Helytörténeti Gyűjteményben, amely két felvonást élt meg. Az első tárlat a magyar zene történetével és a hanghordozógyűjtéssel összefüggő tematikáját járta körül. A második pedig a gyermek és ifjúsági szórakozást, játékokat mutatta be.

A kulturális tartalmak erről az oldalról sem hiányozhatnak. Blog bejegyzésként időről – időre leközlöm ezeket a KultúrVIlágon is. Amennyiben pedig úgy érzi, hogy a jövőben szeretne saját tartalmat rendelni tőlem, ne habozzon, hogy egy nagy klasszikust idézzek “nincs lehetetlen csak ember, ki tehetetlen.”

Igyekszem a témákat saját szempontból körüljárni, csak egyszerű fordítást írásaim között nem fog senki sem találni. A legutóbbi cikk Hailé Szelasszié 57 évvel ezelőtti magyarországi látogatását eleveníti fel.

Rádiós és internetes audio tartalmak

Az újságírás mellett a média verbális tartalomgyártását is sikerült kipróbálni. 2006 – 2012 között különböző magyar, nemzetközi rádióadók műsorvezető-szerkesztőjeként tevékenykedtem. Állandó műsorsávval jelentkeztem a Fúzió Rádióban, illetve a Tilos Rádióban . Itt egy fajta háziköltőként, és beugrós – segéd műsorvezetőként vettem részt a Sztriit Noiz műsoraiban. Többek között készítettem interjút Busa Pistával, Akkezdet Phiaival, vagy éppen az amerikai slampoetry egyik atyjával Bob Holmannel.

Ezzel párhuzamosan sikerült három alkalommal is eljutni a spanyolországi Rototom Sunsplash fesztiválra. Az itteni élményeinket adja vissza két interjút youtube felületeink egyikén. Az egyik interjú Earl Gateshead-del, a Trojan Soundsystem alapítójával, míg a másik a House Of Rastafari rend előljárójával készült.

Szintén ebben az időszakban állandó angol nyelvű zenei műsorokat vezettem a www.reggaewave.net internetes rádióban, amelyet az élő műsorokhoz nem elegendő sávszélesség miatt kellett befejeznem 2012-ben. Ezentúl konzervműsorokat is készítettem mind a reggaewave.net és mind az amerikai www.liberatedradio.com csatornáknak.

Saját soundcloud és mixcloud csatornáimon két saját készítésű interjú és promociós céllal készült műsor érhető el. 2012-ben Khalilah Rose-t skype-on keresztül interjúvoltam meg, néhány nappal később pedig a jamaicai Chezideket sikerült mikrofon elé ültetnem.

Hosszabb pihenő után, már gyakorló közművelődési szakemberként létrehoztam, a kérész életű, ám mégis közösségformáló Városi Padkaszt fantázianevű speciális konzervműsort. Ez főleg Bábolna település helytörténeti és közéleti műsorfolyamaként működött.

2019 – ben kezdtem újra lelket lehelni az Afro-Soul Sound youtube csatornába. Rendszeresen kerülnek fel új mixek és egyvelegek. Főleg két sorozatra hívnám fel a figyelmet: a RootsDubReggae inkább a roots és dub szerelmeseinek ajánlom, míg a hip-hop/ragga kedvelők a számításukat a ReggaeMeetsHipHop egyvelegek világában találhatják meg.